rulururu

post Bericht uit Ziekenhuis

February 16th, 2010

Filed under: Ziekte Hermen — hermen @ 23:02

Even een samenvatting: Na al langer moe en kortademig te zijn, en veel te hoesten, en zeker al behoorlijk veel langer niet 100% te zijn, kreeg ik mijn 3-maandelijks controle bij de hematoloog in het UMCG (Groningen). Deze vond het begrijperlijkerwijs niet juist, en liet foto’s maken van mijn longen en neusholtes, diezelfde dag nog. De longfoto bleek helemaal schoon (inclusief de plek waar twee jaar geleden een monstertje zat), maar wel leek het hart een beetje aan de grote kant, hetgeen erop kan duiden dat het hart het te moeilijk heeft (vandaar ook kortademigheid). Ook op de neusholtefoto bleek een van de holtes ontstoken. Dus, afspraken met een cardioloog en KNO arts in het verschiet.

Afgelopen vrijdag (12 feb) dus een afspraak op de Radid-Access-Poli van het Bethesda-ziekenhuis in Hoogeveen (eentje die ik nog niet echt kende). De RAP houd in dat je ‘s ochtends komt, en aantal tests doet, en ‘s middags al de diagnose en mogelijk start van de behandeling krijgt. In mijn geval eerst een hart-echo, hartfilmpje en dan op de fiets. Uit de echo blek echter meteen al een probleem: er zat vocht in het hartzakje (dat is een vlies dat normaliter strak om het hart gespannen zit). Meteen een gesprek met de cardioloog, die me meedeelde dat ze dat vocht meteen die middag zouden weghalen. Dus, na weer wat wachten, ‘s middags om 13:30 een ingreep gepland. Twee cardiologen (het is niet een hele standaardingreep, begreep ik), twee assistenten, de boel steriel, en ik moest op een plank liggen, en daar begonnne ze. Plaatselijk verdoven, en met een of andere dikke naald de lange weg naar mijn hart zoeken. En, ja, de weg was lang. En pijnlijk. “Oh, daar hebben we zo te horen nog niet genoeg lidocaïne“. Afijn, na een tijd wroeten hadden ze dan toch de hartzak gevonden, en doorgeprikt, en een slangetje ingebracht (“Dit slangetje is wat dikker, dat zult u wel voelen” JAA DUS!!!). En ze hebben 800 ml vocht afgetapt, wat nu op kweek staat voor verder onderzoek naar de oorzaak, ondertussen nog snel een infuus in mijn rechterarm aanleggend voor wat gelukzaligmakende verdoving. “Geen wonder dat u moest hoesten.” Met veel pijn in mijn linkerzij naar een kamer gebracht om te herstelln, Marlies en mijn vader waren inmiddels ook gearriveerd.

Daarna dus alweer vier dagen in het ziekenhuis, de pijn was gelukkig na een dag al helemaal weg, en inmiddels ook geen hartbewaking meer. Gisteren weer een echo gehad, om te kijken of het vocht terugkwam, hetgeen gelukkig niet het geval was, maar er is wel op een andere hartboezem een verdikking gezien, wat wel uitgezocht moet worden. Daarom nu dus wachten op een CT scan, op zijn laatst a.s. vrijdag. Verder voel ik me nu uitstekend, al mijn adem terug, en geen enkele pijn, en ook de hoest neemt af. Wat wil een mens nog meer? Oké dan, een leuke foto met mijn jongste:

IMG_0050a

4 Comments »

 1. Dag Hermen,

  Wat fijn, dat het weer een stuk beter gaat.
  Het was weer heel wat de afgelopen dagen.
  Sterkte verder met alles.
  Marlies ook sterkte met het heen en weer gereis en de spanning, dat alles weer gaf.
  Hopelijk zijn jullie snel weer in jullie gewone doen.

  groetjes van Annemarie en Wim de Vries

  Comment by annemarie en wim de vries — 16 February 2010 @ 23:02

 2. Hoi Hermen,

  Gelukkig hebben ze je snel kunnen helpen. Ik krijg slappe knieën als ik dat verhaal over de naald lees. Heel veel beterschap en sterkte en hopelijk snel naar huis. Goeie van je om te dreigen om het netwerk plat te leggen als je geen internet zou krijgen. belachelijk dat ze dat niet in het weekend hebben. Wat is dat nou voor 9-5 mentaliteit. Straks sturen ze je ‘s avonds nog naar huis.
  Ik zie steeds iets van Marlies in die kleine Kamiel. ik weet alleen niet precies warin het zit.

  Liefs Hester en de mannen

  Comment by Hester — 16 February 2010 @ 23:02

 3. Hallo Hermen ,
  weer schrikken,we lezen weer wat je allemaal moest doorstaan,maar ook dat het nu weer beter gaat,hopen dat het verder ook weer goed gaat.heel veel sterkte en beterschap.
  groetjes Ria & Johan

  Comment by Ria & Johan Zwijnenberg — 17 February 2010 @ 01:02

 4. Mooie krullekop Hermen (naast je dan 🙂 ).

  Had al eerder gelezen dat er weer een ziekenhuis bezocht moest worden, maar het is goed te lezen dat je je zoveel beter voelt. Vanuit een Haags hotel (voor m’n werk) en vanuit Hoorn natuurlijk ook heel veel sterkte, uiteraard ook voor jou Marlies. Laat het maar horen als we iets kunnen betekenen.
  Groetjes en liefs,
  Stefan en Kim,
  Jake en Nika

  Comment by Stefan & Kim — 17 February 2010 @ 20:02

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

ruldrurd
--> Entries (RSS) and Comments (RSS)