rulururu

post Gecalculeerd risico

November 10th, 2010

Filed under: Ziekte Hermen — marlies @ 11:11

Er is van alles  gekweekt en het lijkt er op dat Hermen een virale longontsteking heeft. Het rhinovirus is in één van de kweken gevonden. Dat is een gewoon verkoudheidsvirus maar in de omstandigheden van Hermen kan een onschuldig micro-organisme een gevaarlijke longontsteking veroorzaken. Nu snappen we dus waarom de prednison in eerste instantie verlichting gaf, dat beperkte de longschade in eerste instantie maar het is wel een ontstekingsremmer. Gevolg was dus dat de afweer van Hermen geremd werd in het opruimen van het virus. Bovendien schijnt een virale longontsteking met de stethoscoop niet goed hoorbaar. Ook had Hermen geen koorts, ondanks de hevige longontsteking, geen koorts.

Gevolg is dat Hermen geïsoleerd verpleegd moet worden en dus verzekerd is van een eigen kamer. In verband met zijn hoesten ook wel zo fijn. Afgelopen weekend gingen de kinderen logeren. Gelukkig vinden ze dat geweldig. En ik logeerde bij Hermen. Hermen voelt zich dan al langzaam opknappen. We hebben het gezellig gemaakt, eten werd bij een Indiaas restaurantje gehaald, de favoriete keuken van ons beide.  Het weekend ontving Hermen verwenzorg.

‘s Zondags kwam er een bekende dienstdoende hematoloog langs (Dr. Span). We weten dat ze het ontzettend druk hebben maar hij komt rustig bij ons zitten. En al pratende geeft hij bij van alles uitleg. Ook komt hij met dat prednisonverhaal. Ik vraag hem ook hoe het nu komt dat er zo ontzettend veel hematologische patiënten zijn opgenomen. Nemen die kankersoorten dan zo toe? Een andere verpleegafdeling heeft bedden moeten afstaan aan deze afdeling en dan nog hebben ze geen plaats voor Hermen (maar die moet nu op een eenpersoonskamer en dat is al moeilijker). De arts vertelt dat de kankerpatiënten niet toenemen maar dat het winterseizoen begonnen is en daarmee de hematologiepatienten, met hun verminderde weerstand ten gevolge van stamceltransplantatie, met complicaties zoals bij Hermen de afdeling bevolken. De Mexicaanse griep heeft hier vorig winterseizoen dan ook dodelijke slachtoffers gemaakt. We staan dan ook even stil bij de hygiënische maatregelen die Hermen in acht moet gaan nemen. Ook al lijkt zijn bloedbeeld weer normaal, toch heel erg oppassen.

Kom ik toch even terug op de reactie van Teun, op mijn vorige stukje. Nog geen 100 jaar hebben we profijt gehad van de uitvinding van antibiotica. Tegenwoordig wordt de volksgezondheid wederom bedreigd door  infectieziektes. Door resistentie bacteriën, door rare nieuwe virussen met namen als H1N1 (oftewel Mexicaanse griep).Voor de afdeling hematologie nu dus dagelijks werk. Inderdaad Teun, door de intensieve veehouderij. Nu zegt dit niks over individuen, het lijkt er immers op dat Hermen door een gewoon rhinovirus geveld is. Maar het zegt wel wat over de patiëntengroep waar wel slachtoffers vallen.  Politiek, veehouders, consumenten, iedereen weet het. Maar het is een gecalculeerd risico. En dat brengt mij bij mijn betoog. Als je in de winkel staat en je kan kiezen, wel of geen biologisch product. Denk er dan eens aan dat er ook in je eigen omgeving slachtoffers kunnen vallen. Een gecalculeerd slachtoffer.

1 Comment »

 1. Dag Hermen en Marlies,

  Het is in ieder geval voor jullie (en voor iedereen om jullie heen) een geruststelling, dat er wat “gewoons” aan de hand is.
  Maar het toont ook, hoe kwetsbaar Hermen is.
  Het blijft gewoon allemaal moeilijk en spannend voor jullie.
  Sterkte gewenst maar weer.

  groetjes van Annemarie en Wim

  Comment by Annemarie en Wim de Vries — 10 November 2010 @ 12:11

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

ruldrurd
--> Entries (RSS) and Comments (RSS)