rulururu

post Kippen

July 2nd, 2008

Filed under: Familie — marlies @ 23:07

Toen wij in november het huis van de vorige bewoners overnamen, lieten zij ons van alles na wat zij in hun nieuwe woning niet kwijt konden. Ook de 5 kippen kregen we bij het huis. Dat vonden we best en al snel ontdekten wij de aardigheid van kippen. Er was nog maar 1 die ons in eitjes voorzag maar we vonden het ook gezellige beestjes, zo door de tuin scharrelend. Tymen vond ze ook erg leuk en moest een beetje ontmoedigd worden in het spelen met de kippen (er achteraan rennen). Helaas, er is geen kip meer over. De Barnevelder was erg oud en legde het loodje toen zus Aline er was en zij begroef haar naast Nadine. Vier drenthse hoenen bleven achter. Tot ze plots geen genoegen meer namen met onze tuin. We hielden ze vaker in het hok maar los vonden we toch gezelliger. Tot op een morgen er nog maar 3 in het hok zaten en een hoop veren door de rover van de vierde was achtergelaten. We snapten er niks van, het hok was toch dicht, wanneer was dit gebeurd? Feit was dat de 3 resterende dames niet meer in het hok wilden. Maar daar gaven we Boris, de bejaarde poes van de buren de schuld van, op een of andere manier lag die altijd in het kippenhok. Dus ging iedere avond Hermen op zoek naar de dames die elders in tuin of schuur op stok gingen en bracht hen tegen hun wil naar hun hok. Tot op een avond Hermen helemaal verwilderd binnen kwam, hij was zich helemaal ellendig geschrokken. Wederom had hij een kip in de ren losgelaten, en loopt bij de ren weg, maar schrikt dan van de herrie achter hem: Boris zat in het hok, en is nu in complete paniek opgesloten, net als dus de kip. Kip en kat vliegen door de ren heen, Hermen die zich in het donker helemaal een apezuur schrikt. Hermen gooit het hek open en kip en kat ontsnappen maar kip zien we niet meer terug. Toen hadden we er nog 2. Tot deze week, het is nog niet helemaal donker (dan pas kun je een kip pakken) maar 1 kip zoekt het wel heel hoog, bovenin de hoge meidoornheg. We twijfelen maar Hermen gaat de kip toch maar pakken nu hij haar nog kan zien. Mis, kip fladdert weg en haar zien we ook niet meer terug. Toen scharrelde er nog 1 kip door de tuin, met een kromme poot en de enige die nog eitjes gaf. Zij werd nu voor altijd opgesloten in haar ren. We zouden op zoek gaan naar nieuw gezelschap voor haar. Tot gisterochtend, stomverbaasd zie ik dat het hok leeg is. Nader onderzoek leert me dat een niet goed gedicht gat in het gaas een roofdier toegang moet hebben gegeven tot het hok, zo is nr 4 dus ook uit het hok geroofd. Het gat is te klein voor een vos maar ik hoor mensen een marter noemen en die schijnen heel klein te zijn.

Heel vervelend. En we moeten op zoek naar nieuwe dames. Goed, wie weet een adresje voor drenthse hoenen? We zullen het gaas goed maken en ze niet meer los laten. Tips tegen marters zijn ook welkom.

2 Comments »

 1. Leven op het platteland – heerlijk maar ook soms geweldadig.

  Julllie zitten in de goede richting – alle gaten heel goed dichten. Marters kunnen door de kleinste gaten wurmen – tot rond de 2.5 cm. En het zou redelijk zeker een marter of wezel zijn omdat katten vinden ze ook eng, dus de reactie van Boris. Maar het kan ook ratten zijn.

  Je kan biologische kattenschrik korrels proberen. Ze stinken vreselijk van mannelijk kattenpis. Maar als Boris de marter niet weg hield, werkt dat ook waarschijnlijk niet.

  Een “live trap” met kip of lever erin is ook een mogelijkheid. Laat de kleine dief los in de bossen, uit de buurt van kippen, konijnen, etc.

  Waren de kippen resten grotendeels intact? Marters zijn dol op de warme bloed van vogels en laten vak de resten achter. Ratten gaan meestal de lichamen meenemen om ze straks op te eten en ze kunnen ook soms heel erg fel zijn.

  Good luck. Het is tenminste niet honden. Ze zijn nog erger voor kippen als ze eens de smak te pakken krijg (maar jullie weten dat ivm Nadine & de kippen van Jules’ vader).

  Ah, landleven! Heerlijk!

  Comment by kim — 4 July 2008 @ 17:07

 2. Hoi Marlies en Hermen,

  Een vriendin van ons heeft gewoon op marktplaats gezocht en een particulier gevonden met kippen. Ze is erg tevreden. Voor veel vragen en antwoorden kan je vrij goed terecht bij http://www.kippenforum.nl

  Groetjes, Roeliek

  Comment by Roeliek — 18 July 2008 @ 21:07

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

ruldrurd
--> Entries (RSS) and Comments (RSS)